Experiencia asociativa para la producción comercial bioenergética: sorgo azucarado y caña de azúcar como cultivos complementarios en Tucumán, Argentina
Keywords:
cultivo energético, etanol, cultivo complementario, energy crop, ethanol, complementary cropAbstract
Con el fin de contribuir a la diversificación de la matriz energética argentina y realizar aportes concretos a la sustentabilidad se llevó adelante un proyecto asociativo público-privado en la provincia de Tucumán (Argentina), cuyo objetivo principal fue lograr pruebas de producción a escala comercial de bioetanol y bioelectricidad a partir de sorgo azucarado como cultivo energético complementario de la caña de azúcar. Los resultados obtenidos, tanto en la fase agrícola como industrial, demostraron la aptitud de este cultivo para la producción de energía renovable (etanol y energía eléctrica), así como su carácter complementario con la tradicional industria azucarera.
ABSTRACT
Associative experience for bioenergy commercial production: sweet sorghum and sugar cane as complementary crops in Tucumán, Argentina
In order to contribute to the diversification of the energy matrix from Argentina and to make sound contributions to sustainability, a public-private partnership carried out a project which main objective was to achieve commercial scale production of bioethanol and bioelectricity from sweet sorghum as a complementary energy crop of sugarcane in Tucumán (Argentina). The obtained results, both in the agricultural and industrial phases, demonstrated the suitability of this crop for the production of renewable energy (ethanol and electric energy) as well as its complementary nature with the traditional sugar industry.
References
Almodares, A. and M. R. Hadi. 2009. Production of bioethanol from sweet sorghum: a review. Afr. J. Agric. Res. 4 (9): 772-780.
BP Statistical Review of World Energy 2015. [En línea] Disponible en http://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-ofworld-energy.html (consultado el 10 de marzo de 2017).
Foreign Agricultural Service – Global Agricultural Information Network. 2017. Argentina Biofuels Annual. USDA.
International Energy Agency, World Energy Outlook 2016. [En línea]. Disponible en http://www.iea.org/bookshop/720-Wor ld_Energy_Out look_2016 (consultado el 5 de marzo de 2017).
James, G. 2004. Sugarcane, 2nd Edition. Reino Unido: Blackwell Science. Mazziotto, J. 2005. Agroecología y biocombustibles, herramientas para el desarrollo. Editorial Hemisferio Sur, Montevideo, Uruguay.
Ministerio de Energía y Minería - Presidencia de la Nación. 2015. Balance Energético Nacional de la República Argentina. [En línea]. Disponible en http://www.energia.gob.ar/contenidos/verpagina.php?idpagina=3366 (consultado el 10 de marzo de 2017).
Ratnavathi, C. V.; K. Suresh; B. S. Vijay Kumar; M. Pallavi; V. V. Komala and N. Seetharama. 2010. Study on genotypic variation for ethanol production from sweet sorghum juice. Biomass and Bioenergy 34:947-952.
Romero, E. R.; G. J. Cárdenas; M. Ruiz; S. Casen; P. Fernández González; A. Sánchez Ducca; B. S. Zossi; G. De Boeck; C. Gusils; J. Tonatto; M. Medina; R. Caro y J. Scandaliaris. 2012. Integración del sorgo azucarado a la cadena de aprovechamiento bioenergético de la caña de azúcar en Tucumán, R. Argentina. Avance Agroind. 33 (1): 13-17.
Romero, E. R. 2010. Biosorgo. Apuntes del camino. Avance Agroind. 34 (2): 29–31.
Centro Azucarero Argentino. Zafra Azucarera 2016. 2017. [En línea] Disponible en http://www.centroazucarero.com.ar/zafras/zafra2016.html (consultado el 3 de marzo de 2017).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Categories
License
Copyright (c) 2019 Tonatto et al.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.