Espectroscopía NIRS en el estudio de calidad de caña de azúcar. Parte II: Correlaciones para compuestos no azúcares
Palavras-chave:
NIRS, caña de azúcar, jugo, sugarcane, juiceResumo
Combinando los espectros NIRS con los datos de referencia se generaron modelos para predecir compuestos no azúcares: fosfatos, almidón, manitol, fenoles, cenizas conductimétricas y color. Se llevaron a cabo validaciones con muestras independientes de la población de calibración para verificar el desempeño de los modelos. Para todos los parámetros estudiados los modelos de calibración tuvieron coeficientes de correlación (RSQ) relativamente bajos(0,60≤RSQ≤0,90), sin embargo los errores de predicción (SEP) fueron suficientemente buenos para un análisis cualitativo rápido.
ABSTRACT
NIRS spectroscopy in the study of sugarcane quality
Part II: Correlations for non sugar compounds
Combining NIRS spectra with the reference data, calibration models to predict non sugar compounds such as phosphates, starch, mannitol, phenols, conductivity ash and color were generated. Validations with new samples independent of the calibration population were carried out to verify the performance of the models. For all the studied parameters the calibration models returned relatively low correlation coefficients (RSQ = 0.60-0.90), with standard errors of prediction (SEP) nevertheless good enough for rapid qualitative analysis.
Referências
Clarke, M. A.; R. S. Blanco; M. A. Godshall and T. B. T. To. 1985. Color components in sugar refinery processes. Proceedings of Sugar Industry Technology 44: 53–88.
Cozzolino, D.; A. Fassio y E. Fernández. 2003. Uso de la espectroscopía de reflectancia en el infrarrojo cercano para el análisis de calidad de ensilaje de maíz. Agricultura Técnica 63 (4): 387-393.
Eggleston, G. and W. Harper. 2006. Determination of sugarcane deterioration at the factory: development of a rapid, easy and inexpensive enzymatic method to measure mannitol. Food Chemistry 98: 366–372.
Godshall, M. A. 2004. Report on collaborative study of SPRI rapid starch test for raw sugar. In Proceedings of the ICUMSA Session Interim Meeting. Atlanta 2004, pp. 37-41.
International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA). 2017a. Method book. Method GS 7-15: The Determination of Total and Soluble Phosphate in Cane Juice by a Colorimetric Method (Accepted) (1994). Bartens, Berlin.
International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA). 2017b. Method book. Method GS 8-12: The determination of mannitol in beet juice, thin juices, and syrups by an enzymatic method – tentative. Bartens, Berlin.
International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA). 2017c. Method book. Method GS 1/3-7: Determination of the Solution Colour of Raw Sugars, Brown Sugars and Coloured Syrups at pH 7.0 – official. Bartens, Berlin.
International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis (ICUMSA). 2017d. Method book. Method GS 1/3/4/7/8-13: The determination of conductivity ash in raw sugar, brown sugar, juice, syrup and molasses – official. Bartens, Berlin.
Sastre Siladji, M.; S. Zossi; M. Saska y M. Ruiz. 2016. Estudios preliminares para una nueva metodología de determinación de almidón en jugos de caña de azúcar. Revista Avance Agroindustrial 37 (2): 22-24.
Simpson, R. and J. Oxley. 2008. Routine analysis of molasses and mixed juices by NIR spectroscopy. Proceedings of the South African Sugar Technologists’ Association 81: 245–265.
Sorol, N.; S. Zossi; M. Ruiz y M. Saska. 2019. Validación y aplicación del método colorimétrico de fosfatos en jugo de caña de azúcar y sorgo sacarino. Revista Industrial y Agrícola de Tucumán 96 (1): 25-33.
Sorol, N.; S. Zossi; B. Juarez; P. Diez; S. Medina y M. Ruiz. 2021. Espectroscopía NIRS en el estudio de calidad de caña de azúcar. Parte I: Correlaciones para Brix, Pol, Sacarosa, Glucosa y Fructosa. Revista Industrial y Agrícola de Tucumán 98 (1): 61-66.
Zossi, B. S.; M. E. Navarro; N. Sorol; M. Sastre y R. M. Ruiz. 2008. Validación de una metodología para determinar el contenido de almidón en azúcar. Revista Industrial y Agrícola de Tucumán 85 (2): 1–7.
Downloads
Publicado
Como Citar
Licença
Copyright (c) 2021 Natalia Sorol et al.
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.